Matematik för kurserna 2a, 2b och 2c – Matteboken (2024)

Matte 2 bygger vidare från Matte 1, där fokus kommer ligga på funktioner så som räta linjer och ekvationssystem. Detta fokus på funktioner fortsätter med introduktionen av andragradsfunktioner och dess grafer och tillämpningar. Matte 2a ska kunna använda och motivera Pythagoras sats om ligger under avsnittet ”Definition, sats och bevis” som i övrigt är riktat till b- och c-spåret. Matte 2c och 2b läser även korrelation och regressionsanalys.

Här nedan är de områden från Matte 1 som är förkunskaper till Matte 2, titta gärna igenom dessa och repetera.

  • Uttryck och variabler, förenkling och faktorisering
  • Ekvationer och formler
  • Potenser och kvadratrötter
  • Koordinatsystem, funktionsbegreppet, grafer och räta linjens ekvation
  • Exponential- och potensfunktioner
  • Grafiska lösningar på
  • Linjära olikheter, algebraiska och grafiska lösningar
  • Sträckor och vinklar i koordinatsystem
  • Tolka diagram, medelvärde, median och typvärde

Allmänna kunskaper från grundskolan som alltid är bra att hålla koll på:

  • Grundläggande algebra
  • Prioritetsordning för räknesätten
  • Negativa tal
  • Beräkningar med bråk
  • Omkrets och area

I detta avsnitt ska vi ska fördjupa oss matematikens kulturhistoria och specifikt gräva i historien och personerna som först i logaritmer och kvadratkomplettering med koppling till historien.

Logaritmer

Visste du att logaritmer anses vara uppfunna? Det behövdes invers till ”upphöjt till” som vi kunde använda i matematiken om vi sökte en okänd exponent. Den som var först med att dokumentera något om logaritmer var John Napier. John Napier var en skotsk matematiker, fysiker och astronom som levde på 1500-talet. Bara tre år innan hans död skrev Napier en bok där han både beskrev och hade många utförliga tabeller över logaritmer och deras värden. Han använde en logaritm som vi kommer stöta på i Matte 3 som kallas den naturliga logaritmen, utan att han egentligen kände till vilket tal som användes som bas, han använde ett närmevärde så länge. Flera årtionden senare och efter John Napiers död skulle en schweizisk matematiker hitta denna konstant som vi nu kallar talet e.

Andragradsekvationer och kvadratkomplettering
Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi persisk matematiker som levde på 800-talet. Han var som många andra matematiker i historien mycket mer än det och hade även inflytande på astronomi och geografi och hade under medeltiden en tjänst på det kända lärosätet och biblioteket Visdomens hus i Bagdad. Al-Khwarizmi är känd som fadern till Algebra och uppfann kvadratkomplettering och var därför den första att lösa komplicerade andragradsekvationer. Al-Khwarizmis namn utsprunget till ord så som algoritm och på latinska språk används även orden guarismo/algarismo som kommer från Al-Khwarizmis namn och betyder siffra.

En av de saker som matematikern Al-Khwarizmi är mest känd för är att han skrev den matematiska boken ”Al-Jabr”(fullständiga namnet är ”Kitāb al-mukhtasar fī hisāb al-jabr wal-muqābala”), denna matematikbok spreds och översattes till latin och hade därmed så stort inflytande att den till slu*t gav namnet till området algebra. Det är även många som anser att Al-Khwarizmi inte bara gav namnet till algebra utan är också dess grundare. Det var i denna bok som Al-Khwarizmi beskrev lösningar på olika andragradsekvationer, bland annat med metoden kvadratkomplettering. Han kallade inte metoden för just kvadratkomplettering, men namnet vi använder nu beskriver exakt hans metod för han använde sig av geometriska figurer och kompletterade (fylla ut, fullständiga) en kvadrat. Vi tittar på hur Al-Khwarizmi skulle löst denna andragradsekvation.

$$x^2+10x = 39$$

Vi översätter de olika termerna till areor, \(x^2\) blir en kvadrat där alla fyra sidor har längd \(x\) och \(10x\) blir en rektangel med sidan \(10\) och \(x\) som tillsammans har arean 39. Rektangeln delar vi i två bitar och flyttar runt tills de nästan formar en större kvadrat. Vi kompletterar nu med det som saknas, en kvadrat med sidorna 5 (detta får vi från rektangeln som vi delade upp). Därför lägger vi till en area på 25 på varje sida om likhetstecknet, så här:

$$x^2 +10x = 39$$

$$x^2 +5x+5x +25 = 39+25$$

Geometriskt har vi nu en kvadrat med sidorna x+5 och area som ger oss ekvationen \((x+5)(x+5) = 64\), se bilden nedan.

Matematik för kurserna 2a, 2b och 2c – Matteboken (1)

Notera att eftersom vi gjorde detta geometriskt får vi enbart en positiv rot fast vi vet nu att även \(x+5 = -8 \rightarrow x = -13\) skulle vara en lösning till ekvationen.

Även om detta var metoden som användes i Al-Jabr på 800-talet fanns inte notationer som ”x” på den tiden och i boken beskrevs ekvationerna med ord i stället.

Vi har redan märkt hur stort inflytande Al-Khwarizmi haft på matematiken, men vi avslu*tar med några fler saker han bidragit med.

  • Trigonometri
    Han uppfann inte trigonometri, men var som vi vet nu framstående både i matematik och astronomi, så han använde det mycket. Han var dock först med att sammanställa tabeller med värden för sinus, cosinus och tangens.
  • Siffror och decimalsystemet
    En annan bok som Al-Khwarizmi skrev ledde till att de arabiska siffrorna ersatte romerska siffror i västvärlden. I stället för att olika bokstäver hade ett eget värde började vi använda siffror och positionen fick bestämma värdet. Han bidrog även att vi började använda decimaltecknet. En annan matematiker som bidrog till decimaltecknets användning var John Napier som vi nämnde tidigare.

I senare kurser kommer vi utveckla mycket av det material som vi går igenom i Matte 2

I Matte 3 återkommer polynom, algebraiska uttryck och funktioner som vi fördjupar oss i. Sedan bygger vi vidare från funktioner till derivata och integraler, vilket är att vi kommer kunna hitta funktionen som beskriver lutningen till andra funktioner eller om vi vill i stället vill ha en funktion som beskriver arean som bildas under en funktion. Detta kanske låter något förvirrande nu, men om du har linjen y = 3x +5, så kan du säkert svara vad lutningen till funktionen är redan nu.

Matte 4 bygger mestadels på det som vi lär oss i Matte 3 men en sak från Matte2 som återkommer är att vi kommer kunna göra fler beräkningar på normalfördelningen med integraler.

Senare kommer vi bygga på vissa delar av kunskaperna från denna kurs i Matte 5. Närmaste bestämt kommer vi i Matte 5 fortsätta jobba med bevis och olika metoder för att bevisa satser, detta kallas för Bevisteknik.

Dessutom kommer vi utöka sannolikhet heter med ett avsnitt som heter Kombinatorik, där kommer vi bland annat beräkna hur många utfall som finns. Exempel på uppgifter kan vara:

På hur många sätt kan du skapa en glass med två kulor om det finns fem olika smaker?

På hur många sätt kan du bilda två lag i en klass på 30 elever?

På hur många sätt kan du bilda en kö med fyra personer om den som är äldst måste stå först?

Vad tror du svaret kan vara?

Avslu*tningsvis finns det fler roliga saker att fördjupa sig i kopplat till det vi lärt oss i Matte 2, ett exempel är om du vill lära dig mer om statistik kan du besöka hemsidan till Statistikmyndigheten SCB, de har en databas med alla möjliga olika sorters data som de samlat in. Exempelvis:

Visste du att om du hade 100kr i september 1921 så motsvarade det 2556,62 kr i september 2022?

Eller att under 2013 så gick det 121710 flyg utrikes från Sveriges flygplatser och att 112066 av dem gick inom Europa?

De har också statistik över namn i Sverige och nedan är ett exempel på en tabell de sammanställt över vanligaste namnen i Sverige 2021.

Matematik för kurserna 2a, 2b och 2c – Matteboken (2)

(Källa: SCB)

Matematik för kurserna 2a, 2b och 2c – Matteboken (2024)

FAQs

Matematik för kurserna 2a, 2b och 2c – Matteboken? ›

Matte 2a och 2b är "motsvarande kurser", dvs inte helt olika varandra men a-spår är lite lättare, därför råder jag dig (om du kan) byta till Matte 2a. Det är inte i alla kommuner som man på Komvux kan läsa Matte 2a.

Är matematik 2a lättare än 2b? ›

Matte 2a och 2b är "motsvarande kurser", dvs inte helt olika varandra men a-spår är lite lättare, därför råder jag dig (om du kan) byta till Matte 2a. Det är inte i alla kommuner som man på Komvux kan läsa Matte 2a.

Vad motsvarar matematik 2a eller 2b eller 2c? ›

Vad motsvarar matte B? Matematik 2a motsvarar matematik B. Om ditt mål är att läsa matematik för att få högskolebehörighet rekommenderas att du läser även matematik 2b och 2c.

Vilken matematik 2 är lättast? ›

Matte 2a är lättare kurs; 2b är medelsvår och 2c är avancerad kurs. Det är alltså lättare att få högre betyg i matte 2a och det är tillräckligt för dig att bli behörig.

Hur många klarar matematik 2b? ›

Bland eleverna som slu*tförde samhällsvetenskapsprogrammet år 2020 skrev närmare 80 procent nationellt prov i matematik 2b, där 49 procent blev underkända på det nationella provet.

Är matematik 3c svårare än 3b? ›

betyg i matte 3, kan man Iäsa 3b eIIer 3c, viIken kurs man viII. Och 3c är svårare, därför kan du, om du viII Iäsa en Iättare kurs, Iäsa 3b.

Är matte 1c svårare än 2b? ›

c-språ är inte bara svårare än b-spår /och definitivt svårare än a-spår/ men även är inriktat mot Naturvetenskap; b-spår är inriktad mot Ekonomi. Formellt sett, vinner du inget på att ha betyg i en svårare kurs, än matte 2a.

Är matte 1b svårare än 2a? ›

Hej Victor, Kurserna 1a, 1b och 1c i matte motsvarar varandra nivåmässigt. Samma gäller för 2a, 2b och 2c. Innehållet i kurserna är dock anpassade till olika områden. Övergång till ett nytt spår kan därför kräva en del komplettering.

Kan man läsa matte 3c efter 2a? ›

Matte på nivå 3 finns endast kurserna 3b och 3c. Och eleven kan läsa 3b eller 3c efter matte 2a. Spår b- i gymnasiematematiken är inriktat på ekonomi och c- på naturvetenskap.

Kan man gå från matte 1a till 2b? ›

Har du exempelvis läst matematikkurs 1a och sedan vill växla över till b-spåret (2b) behöver du komplettera vissa moment i mattekursen 1b för att kunna läsa vidare på mattekursen 2b.

Hur svårt är matte 2c? ›

Det betyget som räknas in är endast betyget i Matematik 4. Matematik 2a är lättare, 2b är lite svårare och 2c är svårast på nivå 2. På nivå 3 finns ej a-kurs, utan 3b är medelsvårt och 3c är svårare. 2c och 3c förbereder bättre till matte 4, än de enklare/lättare kurser.

Hur mycket svårare är matte 2c än 1c? ›

Svårighetsgraden i inbördes ordning. Lättast till svårast. Matte 5, matte 3c, matte 1c, matte 4 och matte 2c.

Vad läser man i matte 2c? ›

Kursen Matematik 2c är en fortsättningskurs efter Matematik 1c. Kursen riktar sig till dig som har naturvetenskaplig eller teknisk inriktning på dina studier. Under kursens gång får du bland annat kunskaper om algebra, geometri och statistik.

Vad är skillnaden mellan matematik 2a 2b och 2c? ›

Bokstäverna visar olika spår

a-spåret (1a + 2a) är inriktat mot yrkesutbildning på gymnasial nivå. b-spåret (1b + 2b + 3b) är inriktat mot samhällsvetenskap, ekonomi och humaniora. c-spåret (1c + 2c + 3c + 4 + 5) är inriktat mot naturvetenskap och teknik.

Är det svårt att få Ai matte 2b? ›

Många upplever att den är svårare än matematik 1 men det beror på att matematik 2 är på en högre nivå. Om du är aktiv på lektionerna och förbereder dig så underlättar du det nog för dig själv.

Är matte 3b mycket svårare än 2b? ›

1 Svar. Ja, matematik 3b är en kurs på nivå 3 och nivå 3 är högre än nivå 2.

Hur svårt är matematik 2a? ›

Det är svårt att besvara på din fråga om matematik 2 (a/b) är en svår kurs. Anledningen är att det skiljer sig från person till person om de upplever att en viss kurs som svår eller inte. Om du har läst matematik 1 (a/b) och klarat av den har du förutsättningarna för att även klara av denna kurs.

Vad betyder matematik 2a? ›

Kursen Matematik 2a ger dig kunskap om: Algebra och ekvationer. Linjära funktioner. Andragradsfunktioner och exponentialfunktioner.

Är matte 1a svårare än 1b? ›

Det är alltså kurser som är jämförbara med varandra men heter a, b eller c beroende på vilket gymnasieprogram du läser. Innehållen i matematik 1a, 1b och 1c skiljer sig lite åt, till exempel är matematik 1c som läses på Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet lite mer avancerad än matematik 1a och 1b.

Top Articles
Easy Ham and Potato Breakfast Casserole  - Pound Dropper
15 Easy Breakfast Casseroles You’ll Want to Wake Up To
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
5daysON | Hoofddorp (70089000)
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Ems Isd Skyward Family Access
Sauce 423405
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Walmart Car Service Near Me
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Horseheads Schooltool
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Craigslist Pets Inland Empire
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Hooda Math—Games, Features, and Benefits — Mashup Math
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6658

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.